Den gode ide er (næsten) bedre end en orgasme

SÅ kom den endelige til mig! Ideen! Endda en rigtig original en af slagsen. Den kom rullende ind over mig på cyklen på vej hjem fra job. Jeg blev helt høj, da den pludselig slog ned i mig. Og jeg begyndte at ryste og føle mig svimmel, mens den langsomt tog form inden i mig. Først var det bare en tanke “hvad nu hvis…” Først ganske utydeligt men langsomt var det, som om konturerne af den trådte frem. Som i det gammeldags analoge mørkekammer, når man havde lagt papiret ned i væskerne og stod og ventede på, at kemikalierne fik billedet til at tone frem. Jeg blev svimmel og begyndte at ryste og måtte stå af og trække cyklen resten af vejen hjem. Jeg satte mig på en bænk og i en nærmest manisk rus, tastede jeg ideen ned med tommelfingeren på min mobil. Det hele tog 20 minutter. Jeg trykkede send. SÅ kunne jeg ligesom ånde op og trække vejret igen. Min puls begyndte at slå normalt. Jeg kiggede på min ide, der nu var blevet til et koncept. Den var perfekt! Det kan jeg bare føle - Hele vejen igennem min krop.. Det er sådan en ide, jeg selv godt gad at høre. Og endnu bedre selv godt gad at tilrettelægge eller producere. Og den passede perfekt ind i briefet. Jeg går hen og henter mine børn og venter på respons. Går rundt de næste timer i en rus. Ligesom en forelskelse. Jeg er virkelig blevet glad for den ide!! Et par timer efter kommer der svar. “Det er en super god ide. Vi skal bare lige tale om, hvordan den passer ind i sendeplanen, men det er en detalje” I knew it! Det kick der rammer mig lige der.. Det giver det vildeste sug i min mave. Det er (næsten) bedre end en orgasme.

Og sådan kunne jeg vælge at slutte historien. Som en fortælling om, at jeg er sådan en, der er genial til at få gode ideer. At de bare lige slår ned i mig, som lynet fra en klar himmel, når man allermindst venter det. Sådan nærmest helt mirakuløst. Men.. det er ikke den sande historie. For forud for dette øjeblik lå der en uges hard core intensivt arbejde. Jeg fik opgaven for 7 dage siden. Med en stram deadline på. Jeg brugte hele min påske på at researche. Jeg læste, jeg lyttede, jeg kiggede, jeg talte med folk. Jeg rodede i gamle mails og noter. Jeg ryddede op i mine skabe, jeg tog nogle timer på job for helt koncentreret at sætte mig og forsøge at tvinge den frem. Ved bare at skrive og skrive løs på alt muligt random. Jeg talte med en, der er klogere end mig. Jeg ringede igen til kunden og stillede nogle uddybende spørgsmål. Jeg havde en lang søvnløs nat, hvor jeg bare lå og grublede. Jeg holdt fri. Nød solen. Gik en lang tur. Lagde et puslespil og klarede et par levels på min yndlingsapp. Jeg brugte endnu en lang dag på kontoret med forgæves at skrive den frem. Jeg prøvede en ny approach og vendte det på hovedet og startede med budgettet. Vendte den om igen og prøvede at tænke i det rigtige hold til opgaven. Jeg begyndte at blive mega presset af deadlinen og tænkte, da jeg forlod kontoret, at jeg ikke ville kunne løse den, før øjeblikket så endelig indtraf.

Man kan ikke forcere det at få en god ide. Lige meget hvor meget man forsøger. De kommer til dig, når du mindst venter dem. Men man kan gøre rigtig meget for at indstille sin hjerne til udviklingsarbejdet, hvis man er opmærksom på den kreative proces og arbejder aktivt og metodisk.

At nedprioritere ideudviklingen er at undervurdere hele den kreative proces. Ved at gennemarbejde en ide bliver det endelige resultat også bedre, fordi man helt naturligt vil løfte niveauet på både ide og det endelige resultat, når man arbejder professionelt med sine ideer. Det er her, man finder ud af, hvad man skal lave, og retningen for indholdet lægges fast. Fundamentet bliver støbt og rammerne sat op.

Ideer er ikke noget, der bare opstår, og meget sjældent kommer de i færdig form. De skal raffineres og forfines, til de er helt klare til at blive til et program, dele af et program eller måske en hel serie. Nogle mennesker har et grundlæggende instinkt for at få gode ideer, men det er også et håndværk, som kan læres, trænes og udvikles. Der findes desværre ikke den "rigtige" opskrift. Ingen teknikker er bedre end andre, men der er situationer, hvor den ene virker mere effektivt end den anden, og der er personlige præferencer for, hvordan man bedst kan lide at udvikle.

IDEUDVIKLING ER EN FAGLIGHED DER SKAL TRÆNES!

Læs mere i min og Tor Arnbjørn Podcastbogen

http://samfundslitteratur.dk/podcastbogen